Stadse woonkamer op het dak

23.04.2020 Als uitbreiding van het hoofdkantoor van het Deense Rode Kruis in Kopenhagen werd een huis voor de talloze vrijwilligers gerealiseerd. Het gebouw is vormgegegeven als een asymmetrische driehoek met een spectaculair, begaanbaar en getrapt dak. De feitelijke uitbreiding van 750 m² ligt onder straatniveau. Het vrijwilligershuis is via een gedeelde entree direct verbonden met het hoofdkantoor. De samen met Hagemeister speciaal voor dit project ontwikkelde crêmewitte projectsortering verleent de nieuwbouw een uitnodigend karakter.

Vrijwilligershuis, Kopenhagen

Het vrijwilligershuis is een uitbreiding van het hoofdkantoor van het nationale Rode Kruis in Denemarken, een gebouw uit de jaren vijftig dat ooit ontworpen werd als zetel voor de regionale regering van Kopenhagen en omstreken. De uitbreiding werd door het in Kopenhagen gevestigde bureau COBE ontworpen als openbaar trefpunt en ontmoetingsplaats met een stadse flair.

Het meerlaagse dak maakt zich op de tweede verdieping los van de oudbouw en loopt door tot op straatniveau. Twee kleine binnenhoven geleden het getrapte dak. Een van de hoven leidt naar een nieuwe, gemeenschappelijke entree voor het vrijwilligershuis en het aangrenzende hoofdkantoor. Onder het trapvormgie dak ontvouwt het gebouw zich met een atrium, voorzien van een indrukwekkend plafond – de contravorm van het getrapte dak erboven. In het achterste deel van de nieuwbouw bevinden zich grote glazen gevels, die zorgen voor daglicht en vrij zicht bieden op activiteiten. Het auditorium mondt uit in een reeks van multifunctionele ruimtes. Deze worden gebruikt voor het opleiden van vrijwilligers en voor meetings, vergaderingen en bijeenkomsten.

De kleuren van de omringende bebouwing vonden een weg in het ontwerp van de architecten. Zo grijpt de gevel van de nieuwbouw terug op de gele baksteen van het bestaande hoofdkantoor. De lichtgekleurde, crêmewitte projectsortering verleent het vrijwilligershuis een unieke architectonische expressie en maakt het tot een iconisch object, dat zich zowel naar de omgeving voegt als deze herinterpreteert. Als uitbreiding van het bestaande kantoor van het Rode Kruis en door de directe nabijheid van het Fælledpark, een van de grootste recreatieparken in Kopenhagen, scheppen het vrijwilligershuis en de omliggende openbare ruimtes zo een nieuwe verbinding met de omgeving.

Projectgegevens

Architectuur: COBE, Kopenhagen
Baksteen: projectsortering „crêmeweiß“
Formaat: 260 x 50 x 40 mm
Bestraat dakoppervlak: ca. 750 m²

nieuwslijst

Top van de pagina