Baksteen bindt oud en nieuw

13.08.2020 Met de herinrichting van het Oluf Bagers plein zet de Deense gemeente Odense een volgende stap in de grootschalige transformatie van het centrumgebied. Architectenbureau Praksis Arkitekter maakte een integraal ontwerp voor het plein en twee nieuwe woonwerkgebouwen. Als bestrating koos het bureau de zandgele klinkersortering Elba van Hagemeister en verknoopte er openbare ruimte en architectuur mee. In een van de nieuwbouwpanden zetten de ontwerpers de Hagemeisterklinker zelfs door in het interieur.

Oluf Bagers plein, Odense

 

De stad Odense is dankzij zijn strategische ligging op het Deense eiland Funen van oudsher een verkeersknooppunt. Een van de laatste grote infrastucturele ingrepen was de aanleg van de hoofdverkeersader Thomas B. Thriges Gade. De vierbaans hoofdweg gaf in de jaren zestig de auto ruim baan - en verbrokkelde daarbij het historische centrum van de Deense stad.

 

Om die ruimtelijke versplintering te keren, besloot de gemeente Odense in 2012 tot een ingrijpende herinrichting van de drukke Thomas B. Thriges Gade. In het centrum werd - en wordt – de straat naar plannen van de Kopenhaagse bureaus Utopian City Scape en Entasis omgevormd tot de verkeersluwe woon- en cultuurwijk Thomas B. Thriges. In die plannen transformeert het gebied in een levendige en duurzame wijk met driehonderd nieuwe woningen en duizend werkplekken, doorsneden door voetgangerzones en promenades, voorzien van een light rail verbinding en met ondergronds parkeren voor bijna duizend auto's.

 

De herinrichting van het Oluf Bagers plein is onderdeel van de aanpak van de voormalige verkeersader. Het bescheiden plein in hartje Odense is een schakel tussen het historische stadscentrum en de autoluwe nieuwbouwwijk. Praksis Arkitekter uit Svendborg veranderde de voorheen onuitgesproken openbare ruimte van het Oluf Bagers plein in een attractief openbaar gebied met nieuw aangeplant groen en terughoudend straatmeubilair. Aan de flanken van het plein verrezen twee nieuwe woonwerkgebouwen naar ontwerp van het bureau.

 

In hun hoofdvorm voegen deze nieuwe panden zich naar de contouren van het plein en de bestaande bebouwing. Met hun gemetselde façades, fraaie bogen en metselwerkdetails binden de twee panden oud en nieuw samen - van de renaissancearchitectuur uit het historische centrum tot aan de moderne woningbouw van de nieuwe wijk Thomas B. Thriges. Beide panden (325 en 190 m²) hebben een semi-openbare plint en bieden op de verdiepingen wonen respectievelijk werken.

 

Bestraat werd het nieuwe plein met de Hagemeistersortering Elba. De bruin-zandgeel tot grijze sortering onderscheidt zich van de klassieke rode Odense klinker die op veel andere plekken in de stad is toegepast en gaat goed samen met de grijze kasseienstroken die nog op delen van het plein te vinden zijn. De Hagemeisterbestrating is deels uitgevoerd in visgraatverband, wat het plein een levendige uitstraling en hoge stabiliteit geeft en aanhaakt op de diagonaal uitkragende metselwerkmotieven in de gevels van de nieuwbouw van Praksis Arkitekter. Aan de pleinranden kreeg de klinkerbestrating van Hagemeister ronde biezen, eveneens ingevuld met de Elbasortering. Opmerkelijk detail: de klinkerbestrating loopt door in het interieur van het kleinste van de twee beide nieuwbouwpanden en verknoopt ook zo openbare ruimte en architectuur.

 

Projectgegevens

 

Architectuur: Praksis Arkitekter, Svendborg

Uitvoering: Nordfyns Brolægning ApS, Søndersø

Straatklinker: Elba

Formaat: 215 x 105 x 50 mm en 266 x 50 x 70 mm

Bestraat oppervlak: ca. 325 m²

 

Meer foto's van het project via deze link

 

nieuwslijst

page top Mein Merkzettel